ENG

Terug naar programma

Hoe ga je als journalist om met radicaal-rechts?

Hoe moeten de media omgaan met radicaal rechts-populistische partijen? Krijgen uiterst-rechtse politici als Geert Wilders en Thierry Baudet niet te veel aandacht in de media? En worden ze wel kritisch genoeg ondervraagd? In Vlaanderen en Nederland speelt deze vraag al ruim drie decennia. Toch hebben nieuwsredacties er nog geen concreet antwoord op gevonden. In het kader van haar promotieonderzoek sprak Léonie de Jonge bijna 50 hoofdredacteuren en journalisten in België, Nederland en Luxemburg. Daaruit bleek dat de manier waarop de journalistiek omgaat met uiterst-rechts totaal verschillend is in de Benelux-landen: in Luxemburg en Wallonië worden rechts-populistische partijen consequent buitenspel gezet, terwijl Vlaamse en Nederlandse journalisten zich milder opstellen. In deze bijdrage nemen we de verschillende houdingen onder de loep. Daaruit blijkt dat de posities van nieuwsredacties enorm verschoven zijn in de afgelopen jaren.

Locatie:  Hertz
Tijd(en): 16:00 - 17:00
Spreker(s): Léonie de Jonge, Jan-Frederik Abbeloos, Wilmer Heck & Arnoud Bodde
Taal: NL
Soort: Panelgesprek
Thema: Kennis & skills
  • Léonie de Jonge is politicoloog aan de Rijksuniversiteit Groningen en een internationaal erkend expert op het gebied van politiek extremisme en populisme in Europa. In 2019 promoveerde ze aan de Universiteit van Cambridge op onderzoek naar de succes- en faalfactoren van radicaal-rechts-populistische partijen in de Benelux landen. In haar in 2021 verschenen boek geeft zij antwoord op de vraag waarom deze partijen succesvoller zijn in Nederland en Vlaanderen dan in Luxemburg en Wallonië. De Jonge veelvuldig deel aan het publieke debat, binnen en buiten Nederland. Ze staat geregeld media te woord om ontwikkelingen aan de rechterkant van het politieke spectrum te duiden. In 2022 werd ze benoemd tot lid van De Jonge Akademie (KNAW). Ze gaat in gesprek met Wilmer Heck (journalist bij NRC) en Jan-Frederik Abbeloos (politiek commentator bij De Standaard).

Terug naar programma

4 juni 2024
TivoliVredenburg
Utrecht
Op 4 juni viert Mediahuis de journalistiek! Kom samen met meer dan 200 collega-journalisten in het Utrechtse muziekgebouw TivoliVredenburg.
Op 16 mei vieren collega’s van Mediahuis de journalistiek! Kom samen met 200 collega-journalisten in het Utrechtse muziekgebouw TivoliVredenburg.
Festival van de Journalistiek | events@mediahuisnoord.nl | Alle rechten voorbehouden.